Mi az ESTA?

Az elektronikus rendszerű utazási engedélyezési rendszer (ESTA) kiszűri azokat a látogatókat, akik a vízummentességi program keretében jogosultak az Egyesült Államokba utazni. A vízummentességre jogosult utazók vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Államokba, de szükségük van egy jóváhagyott ESTA-ra. A vízummentességi program keretében az Egyesült Államokba utazókról úgy vélik, hogy kevésbé jelentenek biztonsági vagy bevándorlási kockázatot az Egyesült Államok számára, mint a más országokból érkező utazók.

Mit tehetek az ESTA-val?

A jóváhagyott ESTA-engedély lehetővé teszi, hogy a vízummentességi program keretében légi vagy tengeri járatokkal az Egyesült Államokba utazzon. Minden nagyobb légi és tengeri fuvarozónak aláírt vízummentességi programban részt vevő fuvarozónak kell lennie. Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala (CBP) azt tanácsolja a kérelmezőknek, hogy az ESTA-kérelmet az utazás lefoglalásakor nyújtsák be, és a kérelmet több mint 3 nappal az Egyesült Államokba való indulás előtt nyújtsák be.

Hogyan működik az ESTA?

A vízummentességi program keretében utazó külföldi állampolgárok vízummentesen utazhatnak, de ESTA-ra lesz szükségük. A CBP a Belbiztonsági Minisztériummal (DHS) együttműködve hozta létre az ESTA-t, hogy még az Egyesült Államokba való belépés előtt azonosítani lehessen a veszélyt jelentő utazókat. Amint Ön a szükséges életrajzi adatokat, fizetési és utazási információkat beírja a nyomtatványra, a kérelmet a rendszer feldolgozza, és megállapítja, hogy Ön jogosult-e vízum nélkül az Egyesült Államokba utazni.

Amikor megérkezik az indulási kikötőbe, a légitársaság vagy a tengeri fuvarozó megerősíti az Egyesült Államok vám- és határvédelmi hatóságánál, hogy Ön érvényes utazási engedéllyel rendelkezik.

Az ESTA olyan, mint egy amerikai vízum?

Az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA) nem vízum. Nem felel meg az Egyesült Államokba szóló vízum helyettesítésére vonatkozó jogi követelményeknek. Azok a látogatók, akik érvényes amerikai vízummal rendelkeznek, a vízum kiállításának okán utazhatnak az Egyesült Államokba. Az érvényes vízummal rendelkező utazók nem kötelesek ESTA-t igényelni. Ahogyan az érvényes amerikai vízum sem jelent garanciát az országba való beutazásra, úgy az engedélyezett ESTA sem jelent garanciát az Egyesült Államokba való beutazásra.

Mióta kötelező az ESTA?

Az ESTA-t 2009. január 12-én tették kötelezővé. Mindenkitől, aki ESTA-t igényel, elvárják, hogy az Egyesült Államokba való megérkezését követően kitöltsön egy elektronikus vámáru-nyilatkozatot. A vízummentességi program keretében utazóknak már nem kell kitölteniük a zöld 1-94W kártyát.

A jóváhagyott ESTA-kérelmek két évig, vagy az útlevél lejáratáig érvényesek. Az utazók többször is ellátogathatnak az Egyesült Államokba anélkül, hogy minden egyes alkalommal újra ESTA-t kellene kérvényezniük. Az ESTA-t az Egyesült Államokba történő beutazáshoz használva az utazók látogatásonként csak 90 napig maradhatnak. Az Egyesült Államokba történő látogatásokat úgy kell időzíteni, hogy a vám- és határvédelem ne gyanakodhasson arra, hogy az utazók visszaélnek a VWP-vel. A VWP keretében történő utazás során nincs meghatározott idő az Egyesült Államokban tett látogatások között.

A jóváhagyott ESTA garantálja az Egyesült Államokba való beutazást?

Ha az ESTA révén engedélyezik az utazást, akkor ez a jóváhagyás segít megállapítani, hogy Ön, mint magánszemély, a vízummentességi program (VWP) keretében utazhat az államokba. Ez azonban nem jogosítja fel Önt automatikusan arra, hogy a belépéskor beutazhasson az országba. Amikor megérkezik az amerikai célállomásra, a vám- és határvédelem (CBP) átvizsgálja Önt. Amint ez az átvilágítás befejeződött, döntés születik arról, hogy a VWP keretében beutazhat-e az Egyesült Államokba.

Mennyi az ESTA érvényességi ideje?

Hacsak nem vonják vissza különleges okból, az ESTA-engedélyt a jóváhagyást követően 24 hónapra adják meg. Kivéve, ha az útlevele előbb lejár, és ekkor az ESTA-engedélye is lejár. A CBP tisztviselői a rendszerükben megtekinthetik az ESTA lejárati dátumát.

Az ESTA-engedély a megadott kétéves időszakon belül többször is érvényes az Egyesült Államokba történő utazásra. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden egyes amerikai látogatáshoz ESTA-engedélyt kérnie, ha az előző engedélye érvényes.

Ha az ESTA-engedélye lejár, miközben Ön éppen az Egyesült Államokban tartózkodik, a lejárat nem befolyásolja az ország elhagyását.

Maradhat akár 24 hónapig is ESTA-val?

Nem. Bár az ESTA-engedély 24 hónapig tart, ez nem jelenti azt, hogy az egyén összesen két évet tölthet folyamatosan az Egyesült Államokban. Az ESTA 90 napos vagy annál rövidebb tartózkodásra engedélyezi az országba való beutazást. Azoknak az utazóknak, akik hosszabb megszakítás nélküli tartózkodást terveznek az országban, látogatói vízumot kell szerezniük. A látogatói vízum lehet B1 üzleti vízum vagy B2 turista vízum. Mindkettőhöz ki kell tölteni a DS-160-as űrlapot, és el kell menni a helyi amerikai konzulátusra vagy nagykövetségre egy interjúra.

Az utazóknak újra kell kérelmezniük az ESTA-t, ha új útlevelet kapnak, vagy ha megváltoztatják az állampolgárságuk szerinti országot, a nevüket vagy a felsorolt nemüket. Továbbá új kérelem benyújtására van szükség akkor is, ha a kérelmező által az ESTA jogosultsági kérdésekre adott válaszok bármilyen változáson mennek keresztül.

Erősen ajánlott, hogy az ESTA iránti kérelmet az utazás lefoglalásakor, és ne az indulás időpontja előtt nyújtsa be az egyén. Az utazóknak azt tanácsoljuk, hogy a beszállás előtt legalább 72 órával hagyják el a repülőteret.

Szükség van-e digitális másolatra vagy nyomtatásra a repülőtéren?

Az egyszerű válasz: nem. A CBP adatbázisain keresztül hozzáférhet az Ön összes ESTA-adatához. Az engedély fizikai másolatának birtoklása azonban mindig olyan dolog, amit egy józan utazó mindig szeretne. A VWP jogilag nem követeli meg a fizikai másolatot, de hasznos lehet, ha van egy példány a nyilvántartásában.