Vízummentességi program országai

A vízummentességi program (VWP) a világ 41 országának állampolgárai számára áll nyitva. Izrael 2023 végén a 41. tagként csatlakozott a VWP-hez. A VWP-állampolgárok 90 napig vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba üzleti vagy turisztikai céllal. Hasonlóképpen, a vízummentes utazás kölcsönös az amerikai állampolgárok számára, akik mind a 41 országba legalább 90 napra vízum nélkül utazhatnak. A vízummentességi programot, más néven VWP-t a Belbiztonsági Minisztérium és a Külügyminisztérium irányítja.

A VWP-re jogosult országok listája a következő, a VWP-hez való hozzáadásuk évével együtt:

Andorra (1991) Ausztrália (1996) Ausztria (1991)
Belgium (1991) Brunei (1993) Chile (2014)
Horvátország
(2021)
Cseh Köztársaság
(2008)
Dánia (1991)
Észtország (2008) Finnország (1991) Franciaország (1989)
Németország (1989) Görögország (2010) Magyarország (2008)
Izland (1991) Írország (1995) Izrael (2023)
Olaszország (1989) Japán (1988) Dél-Korea (2008)
Lettország (2008) Liechtenstein (1991) Litvánia (2008)
Luxemburg (1991) Málta (2008) Monaco (1991)
Hollandia (1989) Új-Zéland (1991) Norvégia (1991)
Lengyelország (2019) Portugália (1999) San Marino (1991)
Szingapúr (1999) Szlovákia (2008) Szlovénia (1997)
Spanyolország (1991) Svédország (1989) Svájc (1989)
Tajvan (2012) Egyesült Királyság (1988)

A program az 1980-as évek vége felé indult, és mára az ország fontos intézményévé vált. Az amerikai kormány az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) segítségével ellenőrzi, hogy az USA-ba utazó személyek terroristák-e vagy sem, illetve, hogy valószínűleg veszélyt jelentenek-e az amerikai lakosságra.

Az ország biztonsági szervei rendszeresen ellenőrzik az országba belépő személyeket, és alaposabban átvizsgálják azokat is, akik a VWP-programot használják az USA-ba való beutazáshoz. Az embereket átvizsgálják, mielőtt elhagyják hazájukat, amint az Egyesült Államokban landolnak, és még akkor is, amikor egyik amerikai helyszínről a másikra utaznak.

A VWP előnyei az amerikai gazdaság számára

A vízummentességi program bevezetésének egyik oka az volt, hogy fellendítse az USA gazdaságát. Ez a program hozzájárult a turizmus növeléséhez, ami az ország gazdasági teljesítményének fellendüléséhez vezetett. Az országba érkező emberek nagyobb számának köszönhetően az USA nemzetként több árut és szolgáltatást tudott értékesíteni.

Az alábbiakban ismertetünk néhány követelményt, amelyet egy országnak teljesítenie kell ahhoz, hogy csatlakozhasson a programhoz:

 • A VWP-országból származó turisztikai vagy üzleti vízum elutasításának általános aránya nem haladhatja meg a 3 százalékot. Alternatívaként az amerikai kormány ellenőrizheti az elutasítási arányt az elmúlt két pénzügyi évben, és megállapíthatja, hogy az átlagnál alacsonyabb-e.
 • A VWP-tagoknak be kell fogadniuk az USA-ból kitoloncolt állampolgáraikat. Ezek lehetnek korábbi állampolgárok is. Ezt az intézkedést a kitoloncolás utolsó elrendelésétől számított három héten belül kell megtenni.
 • A VWP-tagoknak együtt kell működniük az amerikai kormánnyal az útlevéladatok nyomon követése és az INTERPOL-nak vagy az amerikai kormánynak történő bejelentése érdekében.
 • A VWP-tagoknak a biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos információkat kell küldeniük az USA-ba.
 • Olyan útleveleket kell kínálnia polgárainak, amelyeket gépi olvasással lehet leolvasni, és biometrikus adatokat is kell használniuk a polgárok azonosítására.
 • A VWP-tagokat a Belbiztonsági Minisztérium értékeli. Ebben az eljárásban a hivatal meghatározza az USA biztonságának hatását. A többi között figyelembe fogják venni a bevándorlási szabályok betartatására gyakorolt hatást az országban, valamint a törvényesség és a rend fenntartását.
 • A VWP-tagoknak át kell esniük egy hírszerzési értékelésen, amelyet a Belbiztonsági Minisztérium irányít.

Az USA-t fenyegető kockázatok értékelése

Ha egy ország csatlakozik a vízummentességi programhoz, az amerikai kormány megköveteli, hogy az országában magas szintű biztonsági szintet tartson fenn. A Belbiztonsági Minisztérium rendszeresen értékeli az országok biztonsági előírásait mindaddig, amíg azok a programban részt vesznek. A DHS a Külügyminisztériummal együttműködve gyűjti össze a VWP tagjaira vonatkozó releváns tényeket. Általánosságban elemzik az országok VWP-jének hatását az USA bevándorlási helyzetére, a törvény és a rend betartatására, az útlevélbiztonságra, a határigazgatásra és a terrorizmus elleni küzdelemre. A hivatalok azt is ellenőrzik, hogy a VWP-országok milyen alaposan ellenőrzik légi és tengeri kikötőiket, határaikat és az azonosító kártyák előállítását. Ezeket az információkat különböző amerikai szervektől, többek között a hírszerző közösségtől, valamint a külügyminisztériumtól és az igazságügyi minisztériumtól lehet beszerezni.

A nagyobb ellenőrzéseket kétévente végzik el, de a biztonsági szolgálatoknak folyamatosan biztosítaniuk kell, hogy a VWP-országok soha ne befolyásolják negatívan az USA biztonságát. Biztonsági fenyegetések esetén az Egyesült Államok kormánya mindig készen áll arra, hogy polgárait és lakosait biztonságban tartsa.

Amennyiben egy adott országból komoly fenyegetés érkezik, a Belbiztonsági Minisztérium minisztere a külügyminiszterrel együtt kiveheti az adott országot a VWP-programból. Az intézkedés megtétele előtt nem kell értesítést küldeniük. Így az USA képes arra, hogy mindenkit biztonságban tartson a területén.

Kétévente egyszer alapos felülvizsgálatra kerül sor. Amint ez az értékelés befejeződik, a Belbiztonsági Minisztériumnak és a Külügyminisztériumnak be kell mutatnia megállapításait a Kongresszusnak.

A látogatók alapos átvilágítása

A Belbiztonsági Minisztérium nem csak a nemzetet fenyegető biztonsági fenyegetésekről készít értékeléseket – a VWP-országokból érkező egyes utazókat is figyelemmel kísérik. Ezt az ellenőrzést az utazások különböző pontjain végzik. Bár az utazóknak nem kell vízumot kérniük az USA-ba való belépés előtt, a vám- és határvédelemtől, valamint az elektronikus utazási engedélyezési rendszertől (ESTA) mégis engedélyt kell kapniuk.

Egy másik szerv, amely részt vesz az utazók egyéni átvilágításában, a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC). Ez a szerv ellenőrzi, hogy az ESTA-engedélyeket ne adják ki kétes jellemű személyeknek.

2014 végére a Belbiztonsági Minisztérium már több információt kért az ESTA-kérelmezőktől, és ez azt jelenti, hogy pontosabban tudják azonosítani az Egyesült Államok terrorista megfigyelési listáján szereplő személyeket. A megadott információkat automatikusan összehasonlítjuk az Egyesült Államok számos adatbázisában, valamint az INTERPOL adatbázisában található adatokkal. A kormány ugyanakkor védi az utazók magánéletét. Az információk beolvasása minden nap megtörténik, mivel az adatbázisokba új frissítések kerülhetnek.

Amennyiben a rendszer problémát észlel az utazókkal kapcsolatban, a vám- és határvédelem átnézi az adatokat, hogy megállapítsa, mennyire pontosak. Érdemes megjegyezni, hogy a Vám- és Határvédelmi Hivatal az egy évtizeddel ezelőtti megalakulása óta több ezer ESTA-kérelmet utasított el. Az utóbbi időben a technológia és az alkalmazott módszerek fejlődése megbízhatóbbá tette a folyamatot.

Az extra biztonság érdekében a kormány minden légitársaságot és tengeri fuvarozót, amely az USA-ba utazik, arra kért, hogy adjon előzetes utasinformációt és utasnyilvántartást. Ezeket az adatokat át kell adni a vám- és határvédelemnek. Az utazók foglalásairól és életrajzi adatairól szóló információk alapján a védelmi szerv képes lesz azonosítani azokat a személyeket, akik valószínűleg bűncselekményeket követnének el az Egyesült Államokban. Információikat gyorsan összevetik a bűnüldöző hatóságoktól származó adatokkal, hogy ellenőrizzék az esetleges egyezéseket. Ezt a vízummentességi programmal utazó valamennyi személy esetében meg kell tenni.

Együttműködés a VWP-országokkal a biztonság javítása érdekében

Mielőtt egy ország megkapja a vízummentességi program jóváhagyását, hajlandónak kell lennie együttműködni az Egyesült Államokkal a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben. Ez azt jelenti, hogy az országoknak meg kell osztaniuk a saját nemzetük gyanúsítottjaira és bűnözőire vonatkozó adatokat. Ez a megállapodás rendkívül előnyös volt, mivel az USA képes volt adatokat gyűjteni több ezer ismert és feltételezett bűnözőről, akik közül néhánynak lehetősége lett volna bűncselekményeket elkövetni az Egyesült Államok területén.

A rendszer másik nagy előnye, hogy a Belbiztonsági Minisztérium sok információt tudott hozzáadni az ellopott és elveszett úti okmányok adatbázisához. Ez az adatbázis az INTERPOL tulajdona, és rendkívül hasznos az ESTA-kérelmezők átvilágításában. A VWP-országok által szolgáltatott információk segítségével a Belbiztonsági Minisztérium képes volt megtalálni a terroristákat, és megállítani őket, mielőtt letelepedhetnének az Egyesült Államokban. Ez általában véve garantálja a biztonságot az Egyesült Államokban.

A vízummentességi program javítása

A biztonsági fenyegetések rendszeresen fejlődnek, és a Belbiztonsági Minisztériumnak alkalmazkodnia kell ezekhez a változásokhoz. A VWP-t bevezetése óta számos alkalommal továbbfejlesztették. A legfontosabb változások közül néhány az utazók ellenőrzését és az adatok megosztását érintette.

A program egyik legkorábbi fejlesztése a 6. Belbiztonsági Elnöki Irányelvvel (HSPD-6) és a súlyos bűncselekmények megelőzésével és leküzdésével (PCSC) kapcsolatos megállapodások voltak. Ez a bővítés a VWP tagjai számára kötelezővé tette a terrorizmusra és a bűnözésre vonatkozó kulcsfontosságú adatok megosztását.

Egy másik változás az elektronikus útlevelek bevezetése volt, amelyeket a VWP-programot igénybe vevők használnak. Minden VWP-országnak be kell vezetnie ezeket az útleveleket, függetlenül attól, hogy az ország melyik évben csatlakozott a programhoz. Amennyiben az elektronikus útlevelet 2007 előtt állították ki, a polgárok akkor is kaphatnak útlevelet, ha az nem gépi olvasású.

2016-ra a VWP-országokban élő valamennyi személynek elektronikus útlevéllel kellett rendelkeznie ahhoz, hogy beléphessen az Egyesült Államokba. Ezek az útlevelek meglehetősen biztonságosak. A kibocsátó szerveknek az útlevelek készítésekor be kell tartaniuk a nemzetközi közösség által meghatározott szabványokat. Ellenkező esetben nem lesznek érvényesek.

A kormánynak a VWP-országokkal, amelyek az Egyesült Államokat használják végső kiindulási pontként, szintén meg kell kötnie a szövetségi légi marsall-megállapodást.

A program további kulcsfontosságú változásai a következők:

 • Utazási adatok gyűjtése és értékelése az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2178. sz. határozatai szerint.
 • Az INTERPOL elveszett és ellopott útlevelek adatbázisának használata az USA-ba belépő utazók értékeléséhez. Ugyanezt az eljárást alkalmazzák a schengeni térség tagjai esetében is. A schengeni térségbe való belépés vagy kilépés előtt elemzik őket.
 • A külföldi harcosokra vonatkozó kulcsfontosságú információk továbbítása az illetékes nemzetközi vagy regionális biztonsági szerveknek.
 • Együttműködés az amerikai kormánnyal a menekültek és menedékkérők által jelentett biztonsági kockázatok értékelése érdekében.

A Belbiztonsági Minisztérium és a Külügyminisztérium együtt dolgozott a VWP tagjaival annak érdekében, hogy a program sikeres legyen, és csökkentse az Egyesült Államok és a VWP-országok biztonsági fenyegetéseit.

Következtetés

A vízummentességi program lehetővé tette, hogy sokan zökkenőmentesen utazhassanak az Egyesült Államokba, ami hozzájárult a turizmus és az ország GDP-jének növekedéséhez. Emellett a program segített az USA-nak abban, hogy adatokat gyűjtsön a világ különböző részeiről a biztonsági fenyegetésekről és a terroristákról. A programot rendszeresen továbbfejlesztik a biztonsági igények változásaihoz igazodva. Végső soron a VWP hozzájárul az ország biztonságának növeléséhez, miközben növeli a polgárok és a lakosok jólétét.