ESTA követelmények

A vízummentességi program (VWP) és az ESTA

A vízummentességi program (VWP ) mintegy 41 ország állampolgárai számára teszi lehetővé, hogy üzleti vagy turisztikai céllal az Egyesült Államokba utazzanak, és legfeljebb 90 napig maradjanak vízum nélkül. Cserébe a VWP-országok kormányainak viszonozniuk kell, hogy az USA állampolgárai azonos időn belül látogathatják országukat. A VWP-utazóknak azonban a beutazáshoz engedélyt kell szerezniük az elektronikus beutazási engedélyezési rendszerhez (ESTA) benyújtott kérelemmel. Az ESTA egy automatizált rendszer, amely meghatározza, hogy az egyes látogatók jogosultak-e a VWP keretében az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA-kérelmezőknek legalább 72 órával az Egyesült Államokba tartó légi vagy tengeri fuvarozóval történő indulás előtt be kell nyújtaniuk az online kérelmezési űrlapot jóváhagyásra.

Az ESTA utazási célnak látogatói (B) vízummal kell rendelkeznie.

A vízummentességi program (VWP) lehetővé teszi a részt vevő országok állampolgárai számára, hogy vízum nélkül, legfeljebb 90 napos turisztikai vagy üzleti célú tartózkodásra az Egyesült Államokba utazzanak. Az Egyesült Államokon keresztül Kanadába vagy Mexikóba történő átutazás vagy utazás általában engedélyezett a VWP keretében utazók számára. Az alábbiakban példák találhatók a VWP keretében az Egyesült Államokban engedélyezett tevékenységekre.

Üzleti célok

 • konzultálni az üzleti partnerekkel
 • tudományos, oktatási, szakmai vagy üzleti kongresszuson vagy konferencián való részvétel
 • rövid távú képzésen vesz részt (az Egyesült Államokban semmilyen forrásból nem kaphat fizetést, kivéve a tartózkodásával kapcsolatos költségeket).
 • szerződést tárgyalni

Turisztikai célok

 • turizmus
 • vakáció (nyaralás)
 • látogatás barátoknál vagy rokonoknál
 • orvosi kezelés
 • testvéri, társadalmi vagy szolgáltató szervezetek által szervezett társadalmi eseményeken való részvétel
 • amatőrök részvétele zenei, sport- vagy hasonló rendezvényeken vagy versenyeken, ha a részvételért nem kapnak fizetést
 • beiratkozás egy rövid szabadidős tanfolyamra, amely nem a diploma megszerzéséhez szükséges kreditpontok megszerzéséhez szükséges (például egy kétnapos főzőtanfolyam a vakáció alatt).

Példák a vízummentességi programban nem engedélyezett utazási célokra

Ez néhány példa a VWP keretében nem engedélyezett tevékenységekre, és az USA-ba való beutazáshoz vízum szükséges:

 • tanulmány, kreditért
 • foglalkoztatás
 • külföldi sajtó, rádió, film, újságíró vagy más információs média munkatársaiként dolgoznak.
 • állandó lakóhely az Egyesült Államokban

A VWP kijelölt országok állampolgárai

Ön a VWP-ben részt vevő ország állampolgára vagy állampolgára kell, hogy legyen. A következő 41 ország vesz részt a vízummentességi programban. Az ország neve melletti évszám a vízummentességi programba való felvétel évét jelöli.

Andorra (1991) Ausztrália (1996) Ausztria (1991)
Belgium (1991) Brunei (1993) Chile (2014)
Horvátország
(2021)
Cseh Köztársaság
(2008)
Dánia (1991)
Észtország (2008) Finnország (1991) Franciaország (1989)
Németország (1989) Görögország (2010) Magyarország (2008)
Izland (1991) Írország (1995) Izrael (2023)
Olaszország (1989) Japán (1988) Dél-Korea (2008)
Lettország (2008) Liechtenstein (1991) Litvánia (2008)
Luxemburg (1991) Málta (2008) Monaco (1991)
Hollandia (1989) Új-Zéland (1991) Norvégia (1991)
Lengyelország (2019) Portugália (1999) San Marino (1991)
Szingapúr (1999) Szlovákia (2008) Szlovénia (1997)
Spanyolország (1991) Svédország (1989) Svájc (1989)
Tajvan (2012) Egyesült Királyság (1988)

A vízummentességi programra való jogosultsághoz a fenti országok bármelyikének állampolgára kell lennie, rendelkeznie kell elektronikus útlevéllel, ESTA-jóváhagyással, és bizonyítania kell, hogy az idő letelte után visszatér hazájába.

A mentességi programban való részvételhez az adott országnak fokozott bűnüldözéssel kell rendelkeznie, és biztonsági adatokat kell megosztania az Egyesült Államokkal. A tagállamoknak be kell jelenteniük az ellopott vagy elveszett útleveleket, elektronikus útleveleket kell kiállítaniuk, és az előző két évben a nem bevándorló látogatói vízumkérelmek elutasítási aránya nem érte el a 3%-ot. Az országnak kiváló határellenőrzéssel, bűnüldözéssel, terrorizmus elleni küzdelemmel és más szükséges biztonsági előírásokkal is rendelkeznie kell.

ESTA útlevél követelmények

A VWP-n keresztül az USA-ba történő utazás során az elektronikus útlevél az ESTA kérelmezéséhez szükséges alapvető dokumentum, és a következő módon különböztethető meg;

 • Az Ön adatait tartalmazó oldal alján több szám található, ami gépileg olvashatóvá teszi az adatlapot.
 • A borítón egy chip és egy megkülönböztető szimbólum található, amely beolvasható, és megmutatja a tulajdonos személyes adatait.

Az elektronikus útlevélnek rendelkeznie kell a meghatározott biztonsági jellemzőkkel ahhoz, hogy a VWP-program keretében utazhasson. Biztosítani kell, hogy megfeleljen a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által meghatározott szabványoknak. Amint megkapja az ESTA-engedélyt, megkezdheti az utazási előkészületeket.

Továbbá, ha az Egyesült Államokból való távozást tervezi, győződjön meg arról, hogy az útlevél legalább hat hónapig érvényes a tervezett tartózkodási időn túl. Ha azonban a hat hónapos klubfrissítésben felsorolt országok valamelyikéből származik, a hat hónapos szabály nem érvényes. Ne feledje, hogy minden VWP-re jogosult utasnak jóváhagyott ESTA-ra van szüksége.

Ha Ön ideiglenes vagy sürgősségi vízummal kíván belépni az Egyesült Államokba, a VWP-program azt javasolja, hogy ez egyben elektronikus útlevél is legyen. Ha a VWP keretében utazik át az államokon, akkor az elektronikus utazási engedélyezési rendszeren (ESTA) keresztül kell engedélyt kapnia az utazásra.

ESTA-engedélyének frissítése

Ha vízum nélkül szeretne utazni, az ESTA-engedélyre van szüksége, mielőtt felszállna az USA-ba tartó tengeri vagy légi fuvarozóra. Két évig érvényes, de új ESTA-t kell kérnie, ha;

 • Változtassa meg állampolgársága szerinti országát.
 • Változtassa meg a nemét.
 • Szerezzen be új útlevelet, legyen az sürgősségi vagy ideiglenes vízum.
 • Változtassa meg a nevét.
 • Meg kell változtatnia az ESTA-kérelem igen vagy nem kérdésekre adott válaszait.

Az ESTA igényléséhez szüksége van egy vízummentességi programban részt vevő ország érvényes útlevelére, e-mail címére, lakcímére és telefonszámára. Meg kell adnia egy vészhelyzeti kapcsolattartó e-mail és telefonszám adatait is.

ESTA jogosulatlanság

Egyes utazók számára tilos lehet a VWP-n keresztül az USA-ba való belépés, például ha Ön megszegte a VWP keretében az Egyesült Államokba történő korábbi beutazás feltételeit. Ön akkor sem jogosult az ESTA-ra, ha bármilyen letartóztatással kapcsolatos büntetett előéletű, még akkor sem, ha az nem vezetett büntetőítélethez. Ön nem jogosult, ha bármilyen biztonsági fenyegetést jelent, bár a Belbiztonsági Minisztérium eseti alapon felmentést adhat a korlátozás alól. Önt akkor is korlátozzák, ha munkát tervez, állandó lakóhellyel rendelkezik, vagy szövetségi kormányzati ügyekben vesz részt.

A Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015 értelmében az Iránból, Irakból, Szudánból, Koreából és Szíriából érkező utazóknak vízumot kell szerezniük az utazás előtt, mivel ők már nem jogosultak a VWP-n keresztül utazni. Ha Ön a VWP-országok állampolgára, de 2012. március 1-jén vagy azt követően Koreába, Szomáliába, Szudánba, Líbiába, Iránba, Irakba vagy Jemenbe költözött, akkor nem vehet részt a programban. A korlátozások nem vonatkoznak azokra az utazókra, akik katonai szolgálat céljából vagy a VWP-ország munkavállalójaként hivatalos feladatokat ellátva látogattak el az adott országba.

Ha tengeri vagy légi úton utazik az Egyesült Államokba, győződjön meg arról, hogy olyan légitársasággal rendelkezik oda-vissza útra szóló jeggyel, amelyik egyetért a VWP-vel. Ha magáneszközöket, például magánrepülőgépet használ, akkor is érvényes megállapodást kell kötnie a VWP-vel, és garantálnia kell az Egyesült Államokból való kitoloncolást, ha elfogadhatatlannak találják. Amennyiben szárazföldi úton érkezik, vázlatosan ismertetnie kell a 90 napon belüli tervezett tartózkodását, és be kell mutatnia, hogy elegendő pénzeszköze van az Ön eltartására.

Engedélyezett és tiltott utazások a vízummentességi program keretében

A program segítségével az USA-ba utazhat, és ott szerződéseket tárgyalhat, hagyatékokat rendezhet, vagy konzultálhat üzleti partnerekkel. Részt vehet konferenciákon, oktatási, üzleti és szakmai rendezvényeken, illetve önálló kutatási tevékenységet is folytathat. Elmehetsz nyaralni, bejárhatsz különböző városokat, sőt, meglátogathatod a barátaidat és a családodat is. Vegyen részt több szervezet által szervezett társadalmi eseményeken vagy más, sporttal és zenével kapcsolatos versenyeken. Rövid tanulmányi kurzusokra is beiratkozhat, ha nem kap kreditet, például főzőtanfolyamokra, vagy ha orvosi ellenőrzés céljából szándékozik az országba utazni.

Nem lehetsz azonban nappali tagozatos diák, nem adhatsz fizetett előadást, és nem dolgozhatsz a sajtóban vagy az újságírásban. Ön nem vállalhat semmilyen munkát, nem csatlakozhat hajó vagy repülőgép legénységéhez, és nem kérhet állandó tartózkodási engedélyt az Egyesült Államokban.

A VWP keretében történő utazás előnyei és hátrányai

A VWP-ben részt vevő országok üzleti vagy szabadidős látogatóinak nem kell vízumot igényelniük az USA külföldi konzulátusán, ami sok dokumentációt, időt és erőfeszítést igényel. A számítógépen minimális erőfeszítéssel, az ESTA segítségével utazási terveket készíthet, miközben elkerülheti a hosszú vízumkezelési határidőket, különösen, ha sürgős okokból utazik. Ezenkívül, ha a VWP-programmal lép be az USA-ba, a VWP érvényességi ideje alatt Kanadába, Mexikóba és más szomszédos szigetekre is ellátogathat, ami más vízummal nem feltétlenül lehetséges.

A programnak azonban vannak hátrányai is, mivel az utazók nem tudják meghosszabbítani tartózkodásuk időtartamát, amíg ESTA-val utaznak. Továbbá az ESTA-utazók nem válthatnak ESTA-ról vízumra, amíg az országban tartózkodnak. Ez potenciálisan hatással lenne az idegenforgalomra és az üzleti utazókra, akik váratlan problémákat tapasztalnak az Egyesült Államokban való tartózkodásuk során. Ezért a látogatóknak azt tanácsoljuk, hogy ennek megfelelően tervezzenek az Egyesült Államokba történő utazásuk céljaira és szükségleteire vonatkozóan.