Hogyan igényelhetek ESTA-t?

Az ESTA-t egy online kérelem benyújtásával igényelheti. Maga a jelentkezési lap kitöltése körülbelül 20 percet vesz igénybe. Az ESTA-t ezután a DHS (Department of Homeland Security, Belbiztonsági Minisztérium) dolgozza fel, és 72 órán belül döntést hoz. Az ESTA kérelmezéséhez szüksége lesz az útlevelére, az útitervére és a munkáltatója elérhetőségére, ha dolgozik.

Az ESTA-kérelem több részből áll. A kérelmezőknek azt tanácsoljuk, hogy olvassák át a különböző szakaszokat, hogy biztosan megértsék, mit kérdeznek tőlük, és miért fontosak az amerikai határbiztonság szempontjából.

Jelentkezzen az ESTA-ra

How do I check the validity of my current ESTA Application?

Az Egyesült Államokba történő utazás előtt egy egyszerű űrlap kitöltésével, amelyben megadhatja vezeték- és keresztnevét, valamint útlevelének adatait, ellenőrizheti aktuális ESTA-kérelmének státuszát, lekérdezheti lejárati dátumát és ESTA-engedélyének számát.

Ha az Ön kérelme jelenleg még érvényes, akkor az ESTA státuszát, a lejárati dátumot és az engedély számát közöljük Önnel.

Amikor ellenőrzi ESTA-státusának érvényességét, öt különböző üzenet jelenhet meg. Az alábbiakban mind az ötöt és azok jelentését tárgyaljuk.

ESTA kérelem státuszának ellenőrzése

ESTA kérelem nem található

Ha az ESTA státuszát ellenőrizve a „Nem találtuk a kérelmet” üzenetet kapja, az általában azt jelenti, hogy az eredeti ESTA-kérelmi űrlapon valahol rossz biometrikus adatokat adott meg. Ilyen hiba lehet például a rossz név, útlevélszám, útlevélország vagy lejárati dátum megadása.

Az is okozhatja ezt a hiba megjelenését, ha rossz adatokat adott meg az ESTA-státuszának ellenőrzésére benyújtott űrlapon.

Végül, a „Nem talált kérelem” hibát az is okozhatja, ha a rendszer eleve nem is kapott ESTA-kérelmet Öntől. Ennek oka lehet (például) az internetkapcsolat megszakadása vagy az, hogy a fizetés nem történt meg.

ESTA kérelem lejárt

Ha megpróbálja ellenőrizni az ESTA státuszát, és ezt az üzenetet kapja, az azt jelenti, hogy az ESTA-kérelme lejárt. Ahhoz, hogy új ESTA-t kapjon, mielőtt az Egyesült Államokba utazik, ismét online kell kérelmeznie. Ebben a szakaszban nagyon fontos megérteni, hogy a már lejárt ESTA-kérelmet nem lehet megújítani. Az ESTA-t sem lehet átvinni egy útlevélről egy másik útlevélre. Új kérelmet kell benyújtania a jelenlegi adatai alapján.

ESTA kérelem folyamatban

Ha ezt az üzenetet kapja, az egyszerűen azt jelenti, hogy Ön nemrégiben nyújtott be egy kérelmet, amelyet a CBP még mindig vizsgál. Ez nem jelenti azt, hogy az ESTA-t elutasították, csak várnia kell. A kérelmek feldolgozása általában 72 órát vesz igénybe, és néha további biztonsági ellenőrzéseket végeznek. Ha az Egyesült Államokba történő utazást tervez, kérjük, vegye ezt figyelembe, és a lehető legkorábban nyújtsa be az ESTA-kérelmet.

ESTA-engedély jóváhagyva

Ez az üzenet jó hír, mert azt jelenti, hogy az ESTA-kérelmét jóváhagyták, és mostantól jogosult az Egyesült Államokba utazni. Kérjük, jegyezze fel az ESTA-kérelem számát és a lejárati dátumot. Mielőtt pedig elindul az amerikai útjára, 100 százalékig győződjön meg arról, hogy rendelkezik érvényes ESTA-val. Célszerű az ESTA-státuszát az USA-ba való indulás előtti utolsó napon újra ellenőrizni.

Még ha van is érvényes ESTA-engedélye, ez nem jelenti azt, hogy a CBP (vám- és határellenőrzés) ügynöke nem vonhatja vissza azt, amint Ön megérkezik az Egyesült Államokba, ha úgy látja jónak. Ezután megtagadják a belépést az országba.

Nem engedélyezett ESTA kérelem

Ha ezt az üzenetet kapja, az azt jelenti, hogy az ESTA-kérelmét felülvizsgálták és elutasították. Ezért Ön nem rendelkezik az ESTA vízummentességi program keretében az Egyesült Államokba történő beutazásra vonatkozó engedéllyel. Bizonyos körülmények között azonban még mindig jogosult lehet B-2 turista vízumot igényelni, és engedélyt kaphat az Egyesült Államokba való utazásra.Ezen az amerikai kormányzati weboldalon választ kaphat az esetleges kérdéseire, és amerikai vízumot is igényelhet.

Megjegyzés: Ha helytelen adatokat adott meg, vagy egyéb hibát vétett az ESTA-kérelmi űrlapon, küldjön e-mailt az ESTA technikai ügyfélszolgálatának.

Megjegyzés: Mindenkinek, aki ESTA-engedélyt kért, javasoljuk, hogy az Egyesült Államokba való indulás előtt ellenőrizze kérelmének státuszát, hogy biztos lehessen abban, hogy további díjak fizetése vagy újabb kérelem benyújtása nélkül indulhat útnak. Külön meg kell győződnie arról, hogy rendelkezik-e ESTA-engedélyszámmal. Ellenőrizze azt is, hogy az engedély az Egyesült Államokba való indulás napján is érvényes-e.

Mi az ESTA?

Ha turistaként vagy üzleti céllal szeretne az Egyesült Államokba utazni, akkor ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) engedélyt kell kérnie. Avízummentességi programban (VWP) részt vevő országok állampolgárainak elektronikus utazási engedélyt kell beszerezniük ahhoz, hogy az Egyesült Államokba vagy az Egyesült Államokon keresztül utazhassanak. Az ESTA vízumrendszert az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma működteti, és az Electronic System for Travel Authorisation (elektronikus utazási engedélyezési rendszer) iránti kérelmeket kizárólag elektronikus úton, online lehet benyújtani.

Legfeljebb 90 napos tartózkodásra érvényes tranzit, turisztikai vagy üzleti célokra.

Turisztikai célokra többek között: Vakáció (üdülés), barátok vagy rokonok meglátogatása, orvosi kezelés, testvéri, társadalmi vagy szolgáltató szervezetek által szervezett társadalmi eseményeken való részvétel, amatőrök részvétele zenei, sport- vagy hasonló eseményeken vagy versenyeken, ha nem kapnak fizetést a részvételért, rövid, szabadidős célú tanfolyamra való beiratkozás, amely nem a diploma megszerzéséhez szükséges kreditpontok megszerzésére szolgál (például egy kétnapos főzőtanfolyam nyaralás alatt).

Az üzleti célok közé tartoznak: Konzultáció üzleti partnerekkel, tudományos, oktatási, szakmai vagy üzleti kongresszuson vagy konferencián való részvétel, rövid távú képzésen való részvétel (az Egyesült Államokban semmilyen forrásból nem kaphat fizetést, kivéve a tartózkodásával kapcsolatos járulékos költségeket), vagy szerződéstárgyalás.

Az ESTA vízummentességre csak az alábbi országok valamelyikének útlevelével rendelkező személyek jogosultak:

Andorra Ausztrália Ausztria
Belgium Brunei Chile
Horvátország Cseh Köztársaság Dánia
Észtország Finnország Franciaország
Németország Görögország Magyarország
Izland Írország Izrael
Olaszország Japán Dél-Korea
Lettország Liechtenstein Litvánia
Luxemburg Málta Monaco
Hollandia Új-Zéland Norvégia
Lengyelország Portugália San Marino
Szingapúr Szlovákia Szlovénia
Spanyolország Svédország Svájc
Tajvan Egyesült Királyság