ESTA szamarin állampolgárok számára

ESTA követelmények összefoglalása

San Marino állampolgárai a vízummentességi program részeként jogosultak ESTA-t kérelmezni.
Az ESTA turisztikai, üzleti, tranzit, orvosi vagy egyéb ideiglenes célokra használható.
A jóváhagyott ESTA-engedély lehetővé teszi az utazók számára, hogy látogatásonként legfeljebb 90 napot töltsenek az Egyesült Államokban.
A kereskedelmi légitársaságokkal vagy tengeri fuvarozókkal utazó szamarin állampolgárok ESTA-t igényelhetnek.
A szamarin állampolgároknak egyéb ESTA-követelményeket is teljesíteniük kell.

A szamarinai állampolgárok jogosultak ESTA-ra?

Igen, a vízummentességi program részeként a szamarinai állampolgárok ESTA-t igényelhetnek, ami az Electronic System for Travel Authorization (elektronikus utazási engedélyezési rendszer) rövidítése. Az ESTA-t kérelmezni kívánó szamarin állampolgároknak meg kell felelniük az ESTA-követelményeknek.

Mi az ESTA?

Az ESTA-t 2009-ben indították útjára, hogy feldolgozza a vízummentességi program (VWP) keretében az Egyesült Államokba érkező látogatók adatait. Az adatokat annak megállapítására használják, hogy az utazó biztonsági vagy bevándorlási kockázatot jelent-e az Egyesült Államokra, az amerikai állampolgárokra vagy lakosokra nézve. Az ESTA egy vízummentességi rendszer, amely lehetővé teszi a vízummentességet élvező országok, például San Marino állampolgárai számára, hogy vízum nélkül lépjenek be az Egyesült Államokba. Az ESTA egy online igényelhető utazási engedély, amelyet az ESTA-kérelem benyújtásától számított 72 órán belül feldolgoznak.

Milyen tevékenységekre jogosít fel az ESTA?

A jóváhagyott ESTA engedély lehetővé teszi a szamarinai állampolgárok számára, hogy turisztikai, üzleti, tranzit, orvosi vagy rövid tanulmányi céllal látogassanak az Egyesült Államokba, látogatásonként legfeljebb 90 napra. Ha 90 napnál tovább szeretne az Egyesült Államokban maradni, B1 üzleti vagy B2 turista vízumot kell kérnie.

Használható-e az ESTA többszöri beutazáshoz?

Igen, a szamarin állampolgárok többszöri látogatásra is használhatják a jóváhagyott ESTA-t az Egyesült Államokba történő többszöri látogatáshoz. Az Egyesült Államokba történő beutazások száma nincs korlátozva, azonban ha a vám- és határvédelem azt gyanítja, hogy Ön megpróbálja kijátszani a bevándorlási szabályokat vagy korlátozásokat, akkor megtagadhatják a belépést.

Milyen fizetési módokat fogadnak el az ESTA-űrlapon?

A szamarinai kérelmezők az ESTA-kérelem díját számos bankkártyával vagy hitelkártyával fizethetik be, például a Visa, MasterCard, American Express, Discover, Diner’s Club, Maestro vagy JCB által kibocsátott kártyákkal. A befizetést online kérik a kérelem benyújtásakor, és az ESTA-kérelem elbírálásához szükséges.

Meddig érvényes az ESTA?

A jóváhagyott ESTA két évig vagy az útlevél lejártának napjáig tart. Ha ESTA-engedélye lejár, új engedélyt kell kérnie.

Milyen körülmények között lesz szükségem új ESTA-ra?

Új ESTA-t kell kérelmeznie, ha az alábbi körülmények bármelyike fennáll:

Mi történik, ha egy szamarin állampolgárnak nem adnak ki ESTA-engedélyt?

Azok a szamarinéz állampolgárok, akiknek elutasítják az ESTA-t, a kérelem benyújtása után a képernyőn vagy e-mailben kapnak értesítést arról, hogy „Utazás nem engedélyezett”. Ha elutasítják az ESTA-t, szamarin állampolgárként látogatói vízumot igényelhet az Egyesült Államokba turisztikai, üzleti vagy átutazási céllal történő beutazáshoz.

Szükségem van ESTA-ra, ha kettős állampolgár vagyok az Egyesült Államokban vagy Kanadában?

Nem, ha Ön szamarin állampolgár, és kettős állampolgársággal rendelkezik az Egyesült Államokban vagy Kanadában, akkor nem kell ESTA- vagy vízumkérelmet benyújtania. A vám- és határvédelem (CBP) azt tanácsolja az utazóknak, hogy az Egyesült Államokba való belépéskor használják amerikai vagy kanadai útlevelüket.

Az ESTA ugyanaz, mint a vízum?

Nem, az ESTA nem vízum, és a kettő között különbségek vannak. Az ESTA-t egy online kérelem kitöltésével lehet megszerezni. Ehhez képest az amerikai vízumkérelemhez ki kell töltenie a DS-160-as nyomtatványt, és részt kell vennie egy találkozón a lakóhelye szerinti ország nagykövetségén. Ezenkívül az amerikai vízumot több héten keresztül dolgozzák fel, és az időbeosztás kiszámíthatatlan, ami nem biztos, hogy egybeesik az Ön utazási terveivel. A jóváhagyott amerikai vízum számos olyan jogot biztosít Önnek, amely az ESTA-kérelmezőknek nem jár. Így a jóváhagyott ESTA-kérelmezők számára nem garantált az Egyesült Államokba való belépés. Az ESTA-val az Egyesült Államokba utazó szamarinai állampolgárok beutazhatóságáról végső soron a CBP dönt az amerikai határon.

Hol kaphatok további információkat az ESTA-ról?

A kérelem benyújtása előtt további információkért látogasson el az ESTA GYIK és az ESTA követelmények oldalra.