Mennyi ideig tartózkodhatok az Egyesült Államokban vagy a környező területeken ESTA-val?

Category: ESTA Turizmus | 0
Mennyi ideig tartózkodhatok az Egyesült Államokban vagy a környező területeken ESTA-val?

Ha Ön ESTA-engedélyt kapott az utazásra, akkor azt 2 éven belül több utazásra is felhasználhatja, a jóváhagyás dátumától kezdődően vagy az útlevél lejártáig, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Az érvényességi idő alatt nem szükséges újabb engedélyt kérni.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az ESTA-engedély megszerzése nem jogosítja fel Önt arra, hogy 2 évig az Egyesült Államokban maradjon. Csak a vízummentességi program(VWP) feltételei szerint látogathatja meg az Egyesült Államokat, amely egyszerre legfeljebb 90 napos tartózkodást tesz lehetővé az adott országban.

Még valamit feltétlenül tudnia kell: ahhoz, hogy ne gyanúsítsák azzal, hogy az országban próbál élni, ajánlott ésszerű időt tartani a látogatások között. Ne próbálja meg egy-két napra elhagyni az országot, majd visszatérni.

Kutatásaink szerint, ha Ön az ESTA-engedéllyel a teljes 90 napos időszak alatt az Egyesült Államokban tartózkodott, akkor a visszatérés előtt legalább 90 napra el kell hagynia az országot. Más szóval, a látogatások közötti időtartamnak legalább olyan hosszúnak kell lennie, mint a legutóbbi látogatás.

Hogyan maradhatok 90 napnál tovább ESTA-val?

Az ESTA(Electronic System for Travel Authorization, azaz elektronikus utazási engedélyezési rendszer) egy vízummentességi program, amely lehetővé teszi a tagállamok állampolgárai számára, hogy turisztikai vagy üzleti céllal legfeljebb 90 napra vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. Sajnos ESTA-val nem lehet 90 napnál tovább legálisan az adott országban maradni.

Ha 90 napnál hosszabb ideig kell az Egyesült Államokban maradnia, vízumot kell kérnie. Az utazás céljától függően különböző típusú vízumok állnak rendelkezésre. Ha például az Egyesült Államokban szeretne tanulni, akkor inkább diákvízumot kell igényelnie. Hasonlóképpen, ha az adott országban kíván dolgozni, akkor munkavállalási vízumot kell kérnie.

Az Egyesült Államokba szóló vízum megszerzéséhez az első lépés a legközelebbi amerikai nagykövetség vagy konzulátus felkeresése. Ott ki kell töltenie egy jelentkezési lapot, be kell nyújtania az igazoló dokumentumokat, és be kell fizetnie egy díjat. Ezenkívül részt kell vennie egy személyes meghallgatáson egy konzuli tisztviselővel.

Ha az Ön vízumkérelme sikeres, akkor Ön olyan vízumot kap, amely lehetővé teszi az Egyesült Államokba való belépést és meghatározott ideig történő tartózkodást. A vízum időtartama az Ön által igényelt vízumtípustól függően változik.

Hányszor léphetek be az Egyesült Államokba egy jóváhagyott ESTA-val?

Ugyanazzal az ESTA-val többször is utazhat az Egyesült Államokba, feltéve, hogy az érvényes marad. Az ESTA érvényességi ideje általában két év a jóváhagyástól számítva vagy az útlevél lejáratáig tart, attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Nincs azonban korlátozás arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran utazhat az Egyesült Államokba ESTA-engedéllyel, amíg látogatása nem haladja meg a 90 napot. Amennyiben tartózkodása meghaladja ezt az időtartamot, feltétlenül vízumot kell kérnie a hosszabb látogatáshoz.

Azzal is feltétlenül tisztában kell lennie, hogy ha gyakran látogat az Egyesült Államokba, vagy hosszabb időre meghosszabbítja tartózkodását. A bevándorlási tisztviselők elkezdhetik vizsgálni az utazási szándékait. Ha nem sikerül meggyőznie őket az Ön jogszerű látogatói státuszáról, az USA-ba való beutazás megtagadásához vezethet.

Azoknak az olvasóknak, akik a közeljövőben ESTA-engedéllyel tervezik az Egyesült Államokba látogatni, íme néhány javaslat:

  • Készüljön fel arra, hogy a tartózkodás során kérdéseket tesznek fel az utazása okairól és az útvonaláról.
  • Győződjön meg arról, hogy a válaszait alátámasztó szükséges dokumentumokkal rendelkezik, beleértve a szállodai foglalásokat, a visszautazás adatait és a megfelelő pénzügyi források igazolását.

Az ESTA frissítésének időzítésével és folyamatával kapcsolatban vegye figyelembe a következőket

Az ESTA általában 2 évig érvényes. A következő esetekben azonban feltétlenül szükséges új ESTA-t szerezni:

  • Amikor új útlevelet kap, legyen az rendes, sürgősségi vagy ideiglenes útlevél.
  • Ha Ön névváltoztatáson esett át.
  • Ha nemváltoztatáson esett át.
  • Amikor az állampolgársága szerinti ország megváltozik.
  • Amikor az ESTA-kérelem egy vagy több „igen” vagy „nem” kérdésére adott válaszát módosítani kell.

Lehetséges ESTA helyett vízumot kérni? Mikor kötelező ez?

Mindig lehetősége van látogatói (B) vízumot igényelni, ha úgy dönt, vagy ha nem felel meg a VWP-programban való részvételre való jogosultsági feltételeknek. Kötelezővé válik az amerikai vízumkérelem benyújtása akkor is, ha utazási tervei magánrepülőgép vagy bármely más, nem a VWP által jóváhagyott légi vagy tengeri fuvarozó igénybevételét foglalják magukban. Célszerű ellenőrizni a jóváhagyott fuvarozók listáját. Ettől eltekintve, ha tervezett tartózkodása meghaladja a 90 napot, az egyetlen lehetőség a vízumkérelem benyújtása.

Ha van egy jóváhagyott ESTA-engedélyem, elutazhatok Mexikóba, Kanadába vagy a közeli szigetekre is?

Ha Ön rendelkezik jóváhagyott ESTA-val, és a VWP keretében beutazhat az Egyesült Államokba, lehetősége van egy rövid kirándulásra Mexikóba, Kanadába vagy egy szomszédos szigetre. Általában a VWP keretében az eredeti 90 napos időszak hátralévő részére, amelyet az első látogatás során kapott, újra be lehet lépni az Egyesült Államokba. A tartózkodás teljes időtartama, beleértve a rövid utazást is, nem haladhatja meg a 90 napot.

Érdemes megjegyezni, hogy a VWP-országok azon állampolgárai, akik Mexikóban, Kanadában vagy a közeli szigetek valamelyikén élnek, általában mentesülnek az Egyesült Államokba történő belépéskor a más országba történő továbbutazás igazolására vonatkozó követelmény alól.

Mi a teendő, ha valaki ESTA-engedéllyel utazik az Egyesült Államokba, és nagyon beteg lesz?

Abban az esetben, ha Ön ESTA-engedéllyel utazik az Egyesült Államokba, és súlyosan megbetegszik, nagyon fontos, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Azonnal forduljon orvoshoz, sürgősségi ellátó intézményhez vagy kórházhoz.

Ha kórházi kezelésre van szüksége, feltétlenül lépjen kapcsolatba a biztosítójával, hogy tájékoztassa őket a körülményeiről. Biztosítója segítséget nyújthat az orvosi költségek fedezésében. Amennyiben nincs biztosítási fedezete, megvizsgálhatja, hogy a kórház vagy egy illetékes kormányzati szerv nyújthat-e pénzügyi támogatást.

Ha kórházi kezelése meghaladja a 90 napot, amíg Ön az Egyesült Államokban tartózkodik, tartózkodása meghosszabbítása iránti kérelmet kell benyújtania az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalánál (USCIS). Ezt a folyamatot az I-539-es űrlap, azaz a nem bevándorlói státusz meghosszabbítása/módosítása iránti kérelem benyújtásával kezdeményezheti.

Ha a körülmények miatt nem tudja elhagyni az Egyesült Államokat az ESTA engedélyének lejárta előtt, van egy lehetséges megoldás, a humanitárius feltételes szabadlábra helyezés. A humanitárius célú feltételes szabadlábra helyezés egy olyan mérlegelési jogkörrel rendelkező rendelkezés, amely lehetővé teszi az amerikai kormány számára, hogy ideiglenes beutazást biztosítson olyan személyeknek, akik sürgős humanitárius helyzetben vannak, vagy olyan helyzetekben, amikor jelentős közhasznúak.

Ahhoz, hogy megkezdhesse a humanitárius feltételes szabadlábra helyezés iránti kérelmet, be kell nyújtania az I-131-es nyomtatványt, amely az úti okmány iránti kérelem. A kérelemmel egyidejűleg megalapozott bizonyítékokat kell benyújtania az egészségügyi állapotáról, és be kell mutatnia egy vagy több nyomós okot arra, hogy miért van szüksége az Egyesült Államokban maradni.

A humanitárius feltételes szabadlábra helyezési kérelem jóváhagyását követően Ön engedélyt kap az Egyesült Államokban való ideiglenes tartózkodásra. Ez lehetővé teszi, hogy az országban maradjon mindaddig, amíg az egészségi állapota javulást nem mutat, és Önt nem ítélik alkalmasnak arra, hogy hazautazzon.

Létfontosságú megérteni, hogy az amerikai kormány nem köteles senkinek sem humanitárius feltételes szabadlábra helyezni. A humanitárius feltételes szabadlábra helyezés megítélése egyedi elbírálás alapján történik, figyelembe véve az egyes esetek egyedi körülményeit.