Mi a Global Entry program?

Category: CBP szolgáltatások | 0
Mi a Global Entry program?

A „Global Entry” kifejezés az Egyesült Államokban a CBP (Customs and Border Protection) ügynökség által működtetett programra utal. Ez lehetővé teszi, hogy az alacsony kockázatú, előzetesen jóváhagyott utazók az Egyesült Államokba érkezésükkor gyorsított vámkezelésben részesüljenek. A program tagjai automatikus kioszkokon keresztül léphetnek be az Egyesült Államokba. Ezek a kioszkok azonban nem minden repülőtéren állnak rendelkezésre. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon.

Hogyan működik?

Amikor megérkeznek egy részt vevő repülőtérre, a Global Entry program tagjai egyenesen a Global Entry kioszkhoz mehetnek, és bemutathatják a géppel olvasható állandó lakcímkártyájukat vagy útlevelüket. A következő lépés az ujjlenyomat-olvasás, hogy az ujjlenyomatokat ellenőrizzék. Ezt követően a tag átmegy a vámáru-nyilatkozaton, majd a kioszk kiállítja a tagnak a tranzakcióról szóló nyugtát, és elirányítja a poggyászkiadóhoz. Amint megkapták a poggyászukat, elhagyhatják a repülőteret.

A Global Entry programban való részvételhez előzetes jóváhagyásra van szükség. Minden jelentkezővel személyes interjút és szigorú háttérellenőrzést végeznek, mielőtt taggá válhatna.

Megjegyzés: Bár a Global Entry célja az eljárás felgyorsítása, az egyes tagokat érkezésükkor még mindig azonosíthatják további kihallgatás céljából. Bárki, aki megszegi a program bármelyik feltételét, a vonatkozó végrehajtási intézkedésekkel szembesül, és a programban való tagsága megszűnhet.

Milyen előnyökkel jár a Global Entry program?

A mai rohanó világban nagyon kevesen szeretik az időt pazarolni. A Global Entry program előzetesen átvizsgált és jóváhagyott tagjaként az Egyesült Államokba való megérkezés után egyenesen a Global Entry kioszkhoz mehet, onnan pedig felveheti a poggyászát, és már mehet is tovább.

Okok a Global Entry Programhoz való csatlakozásra

 • A sorok feldolgozása a múlté lesz az Ön számára.
 • Nincs szükség semmilyen papírmunkára.
 • A várakozási idők drasztikusan csökkennek.
 • Bizonyos tengerentúli országokba való gyorsított beutazást is élvezhet.
 • A program a legtöbb nagyobb amerikai repülőtéren elérhető.

Jogosultság: Ki jogosult a Global Entry programhoz való csatlakozásra?

A Global Entry programban az Egyesült Államok minden állampolgára, valamint a jogszerű állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők is részt vehetnek.

Ezen országok állampolgárai és lakosai is jelentkezhetnek a Global Entry rendszerbe:

Argentína, Brazília, Bahrein, India, Kolumbia, Egyesült Királyság, Németország, Hollandia, Panama, Szingapúr, Dél-Korea, Svájc, Tajvan és Mexikó. A kanadai lakosok és állampolgárok élvezhetik a Global Entry előnyeit, ha csatlakoznak a NEXUS programhoz.

Megjegyzés: Tudnia kell, hogy az adott országtól függően előfordulhat, hogy további követelményeknek kell megfelelnie. Ha Ön 18 évesnél fiatalabb, a Global Entry programban való részvételhez a szülő(k) vagy a törvényes gyám engedélye is szükséges.

Vannak olyan okok, amelyek miatt nem lehetek jogosult a Global Entry programra?

Igen, valójában elég sok oka van annak, hogy miért utasíthatják el a tagságot. Ezek közé tartoznak:

 • Ön a pályázati űrlap kitöltésekor hiányos vagy hamis adatokat adott meg.
 • Önt bűnösnek találták bűncselekmény elkövetésében.
 • Ön ellen büntetőeljárás van folyamatban.
 • Ön ellen elfogatóparancs van érvényben, beleértve a járművezetést befolyásoltság alatt.
 • Önt bármely ország mezőgazdasági, bevándorlási vagy vámszabályainak megszegésében bűnösnek találták.
 • Bűnösnek találták a törvény megszegésében az Egyesült Államokban vagy bárhol máshol.
 • Ön ellen jelenleg aktív nyomozás folyik bármely helyi, állami vagy szövetségi bűnüldöző hatóságnál.
 • A lőfegyver vásárlására vonatkozó kérelmét elutasították.
 • Nem tudja meggyőzni a CBP-t arról, hogy Ön alacsony kockázatú kérelmező.
 • A bevándorlási szabályok értelmében Ön nem fogadható be az Egyesült Államokba. Ez vonatkozik azokra a kérelmezőkre is, akik feltételes szabadlábra helyezési dokumentációval vagy elfogadhatatlansági mentességgel rendelkeznek.

Vannak a gyermekekkel kapcsolatos különleges követelmények?

A Global Entry rendszernek nincs minimális életkori követelménye – de ha Ön 18 évesnél fiatalabb, a programban való részvételhez a törvényes képviselője vagy szülője engedélye szükséges. Nem szükséges azonban, hogy tagjai legyenek a Global Entry programnak.

Életkortól függetlenül a következőket kell tennie:

 • Nyisson online fiókot a Global Entry Enrollment Systemhez.
 • Fizesse be a megfelelő pályázati díjat. Ez jelenleg 100 dollár, és nem téríthető vissza.
 • Szervezzen interjút a Global Entry Enrollment Centerek egyikében. Ha még nem töltötte be a 18. életévét, a meghallgatáson jelen kell lennie a törvényes gyámjának vagy szülőjének.

További információ a Global Entry kérelmezési rendszer működéséről

 • Mielőtt jelentkezik, győződjön meg arról, hogy jogosult a Global Entry tagságra.
 • Most nyisson egy TTP (Trusted Traveler Program) fiókot. Életkortól függetlenül minden kérelmezőnek rendelkeznie kell saját TTP (Trusted Traveler Program) fiókkal.
 • Ezután jelentkezzen be a létrehozott TTP-fiókjába, és folytassa a jelentkezést.
 • Fizesse be a szükséges 100 dolláros jelentkezési díjat hitelkártyával vagy elektronikus banki átutalással.
 • Szervezzen interjút a Global Entry Enrollment Centerek egyikében.

A megfelelően kitöltött kérelem kézhezvételét követően a vám- és határőrség elvégzi a vizsgálatot. Ha feltételesen jóváhagyják a kérelmét, értesítést kap a TTP-fiókjába, hogy a legközelebbi Global Entry Enrollment Centerben megbeszéljen egy interjút.

Amikor elmegy az interjúra, győződjön meg arról, hogy az útlevele még érvényes, és vigye magával. Vegyen magához egy másik típusú személyazonosító okmányt is, például személyi igazolványt vagy jogosítványt. Ha Ön az Egyesült Államokban jogszerűen állandó lakhellyel rendelkezik, az interjúra magával kell vinnie a gépi olvasású állandó lakcímkártyáját is.

EoA vagy Beiratkozás érkezéskor

Ez a CBP által működtetett program lehetővé teszi, hogy a Global Entry rendszerre feltételesen jóváhagyott kérelmezők az Egyesült Államokba érkezésükkor részt vegyenek a szükséges interjún. Ez megszünteti annak szükségességét, hogy az ilyen kérelmezőnek el kelljen mennie egy felvételi beszélgetésre az Egyesült Államokban található felvételi központba.

Az Egyesült Államok nemzetközi repülőterére érkezve az ilyen kérelmezőnek egyszerűen követnie kell a CBP-irodához vezető utat jelző táblákat, ahol a tisztviselők az elfogadhatósági vizsgálat részeként elvégzik a szükséges Global Entry interjút.

Ha Ön fogyatékossággal él, és segítségre van szüksége a Global Entry interjú során, akkor az interjúra érkezéskor tudassa az interjúztató tisztviselővel, hogy további szolgáltatásra, segítségre vagy módosításra van szüksége, mielőtt részt vehetne az interjún.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha Ön ilyen szolgáltatást, segítséget vagy módosítást kér, és az abban a pillanatban nem áll rendelkezésre, a CBP átütemezheti a meghallgatást egy későbbi időpontra.

Az EoA-interjúra való érkezéskor a következő dokumentumokat kell készenlétben tartania:

 1. Le nem járt útlevél. Ha két vagy több útlevelet állítottak ki Önnek, hozza el mindegyiket az interjúra, hogy a személyzet hozzá tudja adni a szükséges információkat az Ön aktájához. Ez lehetővé teszi, hogy a jövőben bármelyik útlevelet használhassa, amikor az Egyesült Államokba való megérkezése után bejelentkezik a Global Entry kioszknál.
 2. Lakóhelyét igazoló dokumentumok, például jelzáloghitel-kivonat, érvényes címet tartalmazó jogosítvány, közüzemi számla vagy bérleti díjfizetési nyilatkozat. A kiskorúaknak nem kell megfelelniük ennek a követelménynek. Ha van állandó lakcímkártyája, azt is hozza magával az interjúra.