Miért van szükségem ESTA-ra, ha szárazföldi úton érkezem?

Category: ESTA-feldolgozás | 0

2022 októberéig az Egyesült Államok kétféle I-94-es nyomtatványt használt a nem amerikai állampolgárok szárazföldi beutazásának ellenőrzésére. Az első típus az I-94W nem bevándorló vízummentességi érkezési/kilépési nyilvántartás néven ismert, és kifejezetten a vízummentességi programban (VWP) részt vevő országokból érkező utazóknak készült.

A második típus olyan nem amerikai utazóknak szól, akik olyan országból származnak, amely nem tagja a vízummentességi programnak. Ez az I-94-es érkezési-indulási nyilvántartás néven ismert.

Milyen típusú információkat kellett megadni az I-94W nyomtatványon?

A 2022. szeptember végéig használt I-94W űrlapon hasonló kérdések szerepeltek, és nagyjából ugyanazokat az információkat kérték, mint az új elektronikus ESTA-kérelemben. Ez utóbbi mégis hatékonyabb, mint a régi papírformátum. Ez az egyik oka annak, hogy a CBP tavaly úgy döntött, hogy a papíralapú nyomtatványt kivonja a forgalomból, és ESTA-val helyettesíti.

2022 októberében bejelentett fontos változások

Egy nagyon szembetűnő piros színű felhívás szerint a CBP.gov honlapon, 2002. október 1-jétől minden olyan utazó, aki olyan országból érkezik, amely tagja a VWP Vízummentességi program és akik szárazföldi úton szeretnének belépni az Egyesült Államokba, kérelmezniük kell az ESTA (elektronikus beutazási engedélyt), és azt jóvá kell hagyniuk, mielőtt beléphetnek az Egyesült Államokba a szárazföldi határállomáson.

A CBP sürgeti az utazókat, hogy az ilyen kérelmet legalább három nappal azelőtt nyújtsák be, hogy várhatóan megérkeznek az ország valamelyik szárazföldi belépési kikötőjébe.

Mi az a vízummentességi program?

A vízummentességi program (ismertebb nevén VWP) lehetővé teszi a programban részt vevő 40 ország jogosult állampolgárai számára, hogy turisztikai vagy üzleti céllal vízum nélkül látogassanak az Egyesült Államokba. Ezek az emberek legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az Egyesült Államokban vízum nélkül.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha a VWP keretében lép be az Egyesült Államokba, akkor az USA-ba való megérkezése után általában nem hosszabbíthatja meg tartózkodását, illetve nem módosíthatja státuszát.

Aki a maximális 90 napnál hosszabb ideig tartózkodik az Egyesült Államokban, elveszíti jogosultságát arra, hogy a VWP keretében az Egyesült Államokba látogasson, és az Egyesült Államok törvényei szerint egyéb szankciókat is kiszabhatnak rá.

Aki nem a vízummentességi programban részt vevő ország állampolgára, nem jogosult ESTA-ra, és vízumra vagy más típusú úti okmányra van szüksége.

Hogyan működik a VWP program

A VWP-országokból érkező utazók többsége kereskedelmi járattal vagy tengeri fuvarozóval érkezik az Egyesült Államokba. Kisebb számban érkeznek szárazföldi határátkelőn keresztül. A szárazföldön érkezők gyakran az amerikai-kanadai határátkelőn keresztül érkeznek, bár sok látogató a mexikói határon keresztül is belép az Egyesült Államokba.

A jövőben a VWP-re jogosult utazóknak, akik szárazföldön, légi vagy tengeri úton lépnek be az Egyesült Államokba, jóváhagyott ESTA-t vagy amerikai vízumot kell szerezniük.

Mi a helyzet azzal, aki nem vízummentes országból érkezik, és szárazföldi úton szeretne beutazni az Egyesült Államokba?

Mostantól a nem vízumköteles országokból érkezőknek elektronikus I-94-es kérelmet kell benyújtaniuk, hogy a hatóságok nyomon követhessék, mikor érkeztek az Egyesült Államokba, és mikor távoztak. Ezeket az I-94-es kérelmeket elektronikusan kell kitölteniük – a papíralapú lehetőség megszűnt.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK AZOK SZÁMÁRA, AKIK SZÁRAZFÖLDÖN SZERETNÉNEK BEJUTNI AZ USA-BA

A cikk további részében közelebbről megvizsgáljuk azokat a szabályokat, amelyek az Egyesült Államokba szárazföldi úton be- vagy onnan kiutazó személyekre vonatkoznak, valamint azokat a bonyodalmakat, amelyek akkor merülhetnek fel, ha valaki a szárazföldi utazást tengeri vagy légi utazással keveri.

Mi történik, ha ESTA nélkül próbálom meg átlépni az amerikai-kanadai határt szárazföldön?

Mint korábban említettük, 2022. október elejétől minden olyan utazónak, aki a vízummentességi programban részt vevő ország állampolgára, és aki Kanadából vagy Mexikóból kíván belépni az Egyesült Államokba egy szárazföldi határállomáson, érvényes ESTA-val kell rendelkeznie. Már nem állnak rendelkezésre papíralapú I-94W nyomtatványok.

Mi a helyzet akkor, ha már van jóváhagyott ESTA-m?

A VWP-országból érkező, jóváhagyott ESTA-val rendelkező utazók számára az új beutazási folyamat egyszerűsödik, mivel a határátkelőhelyre érkezéskor már nem kell kitölteniük az I-94W nyomtatványt. Az ESTA-kérelem online kitöltése kevesebb időt vesz igénybe, mint a papíralapú űrlap kitöltése. Ne feledje azonban, hogy az ESTA-kérelem jóváhagyása 72 órát vagy annál hosszabb időt is igénybe vehet, ezért a legjobb megoldás, ha az ESTA-kérelmet néhány nappal az amerikai határra történő utazás előtt nyújtja be.

Hogyan működik, ha szárazföldi úton akarom elhagyni az Egyesült Államokat?

Az Egyesült Államokat szárazföldi úton elhagyó utazók adatait mostantól elektronikusan rögzítik, azaz nem lesz többé papír alapú csekk. Az új elektronikus nyilvántartás tartalmazza az összes olyan adatot, amelyet tavalyig nyomtatott formában gyűjtöttek.

Mi történik, ha tengeri vagy légi úton hagyom el az Egyesült Államokat?

Ha Mexikóból vagy Kanadából szárazföldi úton érkezik az Egyesült Államokba, majd légi vagy tengeri úton távozik, az új elektronikus indulási nyilvántartás tartalmazza az indulással kapcsolatos összes fontos információt.

Hogyan tudom majd bizonyítani, hogy nem tartottam túl a régi I-94W vagy I-94-es tartózkodási engedélyemet?

A vám- és határőrség azt tanácsolja a kérelmezőknek, hogy az I-94-es adataik helyességét online ellenőrizze a következő URL-címen: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home.

Annak érdekében, hogy jogvita esetén 100%-ig bizonyítani tudja az ügyét, a következő nyilvántartásokat mindig meg kell őriznie, amíg el nem hagyja az Egyesült Államokat:

  • Az eredeti beszállókártya, amely igazolja, hogy Ön elhagyta az Egyesült Államokat.
  • Az útlevél oldalainak fénymásolatai, amelyek tartalmazzák az Egyesült Államokba történő utazás érkezési és távozási bélyegzőjét.
  • Fizetési bizonylatok, amelyek igazolják, hogy az Egyesült Államokban tett látogatása idején volt jövedelme.
  • Hitelkártya- vagy bankszámlakivonatok, amelyekből kiderül, hogy az Egyesült Államokon kívül teljesített kifizetéseket az ország elhagyása után.
  • Az iskolalátogatási nyilvántartások vagy átiratok szintén segíthetnek annak bizonyításában, hogy Ön akkor hagyta el az Egyesült Államokat, amikor azt állította, hogy elhagyta.

A VWP (vízummentességi program) igénybevétele jár-e hátrányokkal?

Mielőtt úgy dönt, hogy a vízummentességi program keretében ESTA-engedélyt kér, a következő feltételeket kell figyelembe vennie:

  • Nincs fellebbezési joga, ha megtagadják a belépést az Egyesült Államokba. Ön azonban továbbra is igényelhet vízumot.
  • Ha ESTA-engedéllyel lép be az Egyesült Államokba, azt később nem hosszabbíthatja meg.

A lényeg

A VWP-országokból érkező, Mexikóból vagy Kanadából szárazföldi határállomáson keresztül az Egyesült Államokba belépni kívánó utasoknak mostantól ESTA-t kell kérelmezniük. A papíralapú I-94W űrlapokat már nem fogadják el. Az ESTA-t legalább 72 órával a határállomásra történő tervezett érkezése előtt kell kérelmeznie.