A kanyarós esetek számának növekedése egészségügyi riasztást vált ki

Category: Hírek | 0
A kanyarós esetek számának növekedése egészségügyi riasztást vált ki
A kanyarós esetek számának növekedése egészségügyi riasztást vált ki

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) figyelmeztette az egészségügyi szolgáltatókat a kanyarós megbetegedések megugrására, mivel az idei számok már most megegyeznek a tavalyiakkal.

Az NBC News szerint az év eleje óta 58 megerősített kanyarós megbetegedés történt az Egyesült Államokban, szemben a 2023-as év egészét tekintve bejelentett 58 esettel.

Utazással kapcsolatos esetek és oltási státusz

Az idén bejelentett megbetegedések 93%-a nemzetközi utazásokhoz köthető, ami rávilágít az utazók védőoltásának kritikus fontosságára.

Az érintettek többsége egyéves vagy idősebb gyermek, akik nem kapták meg a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) oltást.

Válaszul a CDC hangsúlyozta, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a gyermekek naprakészek legyenek a rutinimmunizációkkal, beleértve az MMR-vakcinát is.

Földrajzi elterjedés és nemzetközi aggodalmak

A járvány országszerte 17 államot érintett, a legjelentősebb hatást New Yorkban észlelték.

Ezenkívül más nemzetek, például Ausztria és az Egyesült Királyság is megfigyeltek járványkitöréseket.

Ennek eredményeként a CDC hangsúlyozta a védőoltás fontosságát minden nemzetközi utazó számára, kortól és úti céltól függetlenül.

Súlyossági és halálozási arányok

A kanyaró, mivel rendkívül fertőző, jelentős kockázatot jelent az oltatlan egyének számára, mivel a fertőzés esélye 90%-os, ha a fertőzésnek kiteszik.

A betegség ráadásul súlyos szövődményekhez, sőt halálos kimenetelhez is vezethet.

Csak 2021-ben a becslések szerint világszerte 128 000 ember, elsősorban gyermek halt meg a betegségben.

Az oltási erőfeszítések azonban világszerte több millió haláleset megelőzésében játszottak szerepet, a becslések szerint 2000 és 2021 között 56 millió halálesetet sikerült elkerülni.

Történelmi háttér és jelenlegi helyzet

Annak ellenére, hogy a kanyarót 2000-ben az Egyesült Államokban megszűntnek nyilvánították, a közelmúltbeli tendenciák aggasztóak.

2019-ben az országban 27 éves csúcsot regisztráltak, 1274 bejelentett esetet.

A járványok többségét utazással kapcsolatos esetek okozták, amelyek az országon belül oltatlan vagy aluloltott egyénekre terjedtek át.

E kihívások ellenére az Egyesült Államok továbbra is fenntartja „eliminált” státuszát, ami azt jelenti, hogy a betegség több mint 12 hónapja nem terjed folyamatosan.

Az utazási és egészségügyi előírások betartása

Tekintettel a kanyarójárványok folyamatos kitörésére és a nemzetközi utazásoknak a betegség terjedésére gyakorolt jelentős hatására, az utazókat arra kérjük, hogy egészségüket és biztonságukat helyezzék előtérbe.

A kanyarós megbetegedések közelmúltbeli megugrása kapcsán emlékeztetjük az Egyesült Államokba utazást tervező külföldi látogatókat az egészségügyi irányelvek betartásának fontosságára.

Ez magában foglalja az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA) szerinti oltási követelményeket is.

A vízummentességi programban (VWP ) részt vevő jogosult országokból érkező utazóknak az Egyesült Államokba való belépés előtt ESTA-engedélyt kell kérniük, amely magában foglalja az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos kérdések megválaszolását is.

Az olyan betegségek, mint a kanyaró elleni védőoltás védi az utazók egészségét, és hozzájárul az országon belüli betegségátvitel megelőzésére irányuló közegészségügyi erőfeszítésekhez.